2014. március 27., csütörtök

Mit vessünk a hétvégén?

Nagyon szép időt jósoltak szombatra 20C, napsütés, ideális a kertészkedéshez. Mivel ezen a hétvégén pont nem lesz kiskertész foglalkozás a Füvészkertben, vessetek, palántázzatok a kertben vagy a teraszon.

Kertbe, ágyásokba vessetek korai veteményeket, amit a paradicsom, paprika, uborka palánták ültetése előtt már le is szüretelhettek:
Retek
Spenót, rukkola
Saláta, Kapor
Borsó (még vethető, de gondolom, már elvetettétek mikor erről írtam és kibújt már nálatok is)

hagyma, fokhagyma 

A következőket nem fogjátok a paradicsom előtt megenni, de most kell vetni és biztos sikerülni fog szép növényeket nevelni belőlük:
Sárgarépa, petrezselyem,
korai burgonya

Hogy a növényvédelemről is gondoskodjatok és a veteményest színesítsétek is szórjátok el a tavaly begyűjtött büdöske és körömvirágmagokat is. A büdöskét szeretik a katicák és a katicák megeszik a levéltetveket, így megoldódik a növényvédelem.

Az ablakpárkányon zöldséges faládikába vagy tojástartóba vessétek el a káposztaféléket.  6 hét alatt kiültethető palánta nevelhető belőlük. A retek vagy a saláta helyére majd kiköltöztethetitek. Most vethetitek a fűszernövények magját is: bazsalikomot, szurokfüvet, mentát, citromfüvet. Ezeket is cserépbe vessétek és még tartsátok bent melegben az ablakpárkányon.
Ha a kertészkedést balkonládákban szeretnétek kivitelezni, akkor az alábbiakat javaslom:
napos teraszra: saláta, kapor (mehet ugyanabba a ládába, elférnek egymás mellett), zöldborsó (ezt inkább egy nagyobb cserépbe vessétek, ne a balkonládába), metélőhagyma
félárnyékos teraszon: rukkola, spenót

Mi a hétvégén a gyerekotthonba készülünk beültetni a szabad ágyásokat a biokertben a kis kertészekkel. Mivel Tündével már beültettek jó sok dughagymát még 7 magas ágyás és 1 kör ágyás marad, amit óvódások fognak beültetni, lelkes önkéntesek segítségével.

Az alábbiakat tervezzük elvetni:
1. ágyás: retek
2. ágyás: saláta/kapor
3. ágyás: spenót/rukkola
4. ágyás: petreszelyem
5. ágyás: borsó
6. ágyás:sárgarépa
7. ágyás: korai burgonya
 az ágyások szélére virágmagok: büdöske, körömvirág

Kör ágyás: szamóca, fűszerek

Cserepekbe vagy ládába palántának: káposztafélék, paprika

Jó kertészkedést!

2014. március 20., csütörtök

Zöldséges és gyümölcsöskert őshonos növényekkel




Mit ültessen a kiskertész a veteményesbe?

Ha olyan növényeket szeretnétek nevelni, amelyek saját kontinensünkről származnak akkor az alábbiakat ültessétek:

SALÁTA: ültethettek fejeset, fodrosat, nem fodrosat, pirosat, zöldet, rómait, tölgylevelűt, jégsalátát és a képen látható nagyon szép rózsára hasonlítót...

Ültessetek SÓSKÁT: nagyon finom nyersen megrágcsálni

Ha szeretnétek, hogy a veteményes szép is legyen, ne csak finom vessetek céklát is. Aranyos mini céklákat is lehet már vetni. Szép piros gumójával színesíti az ágyást is, de nagyon finom és sokáig tudjátok a kamrában is tárolni. (ehető a levele is)

A káposzta is őshonos Európában, de nehéz becipelni a kertből a súlyos káposztafejeket, így inkább próbálkozzatok a KELBIMBÓVAL. Ez egy miniatűr káposzta és valószínűleg Belgiumból származik. A pici káposztafejeket csupa móka leszedegetni és ugyanolyan móka megenni...

A kelkáposzta egy fajta zöld káposzta, valószínűleg olasz eredetű. A kelkáposzta főzelék alapanyaga, de ha nem szeretitek, akkor inkább ne tegyetek a kertbe, hogy maradjon több hely a sárgarépának.

A nyuszik eledele is kontinensünkről származik és fütyülni is megtanulhattok tőle...
Könnyű nevelni és az ősszel betakarított termést elraktározhatjátok télire, akár a mókusok. A télen elfogyasztott sárgarépák felső csonkjából az ablakpárkányon új növényt nevelhettek, ami jó kerti móka a téli kertészkedésmentes hónapokban.

A torma is őshonos Európában, de ezt inkább vegyétek meg a piacon, mert kiásni egy tormát, az nem kis kertésznek való feladat. A reszeléséhez is védőfelszerelés, vagy minimum egy búvárszemüveg szükséges.

És végül (de egyáltalán nem utolsóként) ültessetek SZAMÓCÁT! Ez gyümölcs, de nem baj, úgy is ott a helye minden kiskertész veteményeskertjében. 

Hogy mibe tudtok szamócát ültetni azt ITT megtaláljátok.
Jó kertészkedést!


2014. március 5., szerda

Veteményeskert terv gyerekeknek


Még szakad az eső, de már itt az ideje megtervezni a veteményest.
Ez egy gyerekekkel ültethető, gondozható változat. Könnyen nevelhető, színes és finom zöldségek, virágokkal tarkítva.

A következő növények vannak benne:
Napraforgó
Bal oldalon lefele: paradicsom, uborka, zöldborsó, karalábé, zöldhagyma, saláta, sárgarépa, retek, sárgarépa, büdöske
Jobb oldalon lefele: futóbab, cukkini, paprika, brokkoli, zöldborsó, saláta, saláta, büdöske






Forrás:http://www.bhg.com/gardening/plans/vegetable/easy-childrens-vegetable-garden-plan1/

2014. március 2., vasárnap

Paradicsom palánta



Bejegyezte Tünde

Jobban nem is kezdődhetett volna a tavasz



Minden évben próbálkozok a korai palántaneveléssel, de valahogy mindig áprilisban sikerül elvetni a paradicsom magokat és augusztusig kell várni a termésre. Ez persze fajtától is függ. Valamilyen csoda folytán idén már március 1-én bekerültek a magok a cserépbe.


 
Ha kapok egy érdekes és finom paradicsomot, kiszedem a magját és következő évben palántát nevelek belőle.  Számomra - pintyek, macska, 3 gyerek és munkahely mellet- túl macerás a paradicsom magokat megmosni, szárítgatni, címkézett papír tasakba tenni. Kifejlesztettem egy hatékonyabb módját, a magszedésnek és palántanevelésnek. A magokat egy papír törlőre szedem, és erre írom rá a fajta nevét is ( konyhanyelven), megszárítom és bedobom a kamrába. A magok ráragadnak a papír törlőre, olyan lesz az egész, mint egy ültető korong. Ma, március elsején előszedtük a kamra mélyéről a magokat, kész csoda, hogy megtaláltuk J. Virág ráírta a paradicsom fajták nevét egy nyárról elmosott, elrakott jégkrém pálcikára. Zsolti és Lili lapátoltak és összekeverték a kerti földet és a komposztot (most is szedegetem a hajamból a rám szórt földet). A keverékből átrostáltam egy keveset, hogy ezzel takarjam le a magokat.  Aztán miközben Virág a macskáját cirógatva olvasott a teraszon, Zsolti és Lili a hintaágyban lógtak és veszekedtek, megtöltöttem 4 kerámia cserepet (alján kavics, földkeverék, rostált föld). Rá helyzetem a házilag barkácsolt vetőkorongjaimat, letakartam rostált földdel és bevittem őket a nappali párkányára, a fűtőtestek fölé. Locsolás következik…
Ameddig a paradicsomok nem dugják ki a zöld leveleiket, a melegben maradnak, utána pedig költöznek a fürdőszoba tetőablakai alá, napsütötte helyre. Nagyméretű, mély kerámia cserepekbe ültettem a magokat, mert így megúszhatom a tűzdelést. Így talán lesz elég helye a palántáknak, és április végéig kihúzzák a cserépben, aztán mehetnek egyenesen a konyhakert ágyásaiba. Azt vettem észre, hogy erősebb gyökereket eresztenek, ha kevesebbszer ültetem át őket. Na persze és kevesebb munkával jár.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...